Bahan : 1 bungkus Tepung Beras Pulut
¼ sendok teh kapur sirih dilarutkan dengan sedikit air
10 lembar Daun pandan dan sedikit Daun suji ditumbuk diberi sedikit air lalu diperas dan diambil airnya.
½ sendok teh Garam
3 ons gula enau
1 buah Kelapa parut yang agak muda diberi garam halus dan dikukus kira-kira 2-3 menit.
Cara Membuatnya:
Tepung beras pulut diadon dengan air garam, air kapur sirih dan air daun pandan diulen sampai kalis atau tidak lembek dan lengket.
Rebus air ¾ mangkuk atau periuk hingga mendidih.
Potong gula enau 1 cm dibulatkan. Ambil adonan sebesar ibu jari, dibulatkan lalu ditekan di tengah, masukkan gula enau serta dibulatkan kembali hingga rata.
Masukkan setiap bulatan buah malako ke dalam air mendidih hingga mengapung.
Angkat buah malako dengan saringan lalu diberi kelapa parut yang telah dikukus hingga rata dan siap dihidangkan.